Nawozy azotowe cz. 2

Saletra chilijska. Jest to nawóz sprowadzany do nas z zagranicy, a choć b. skuteczny, jednak drogi. Ma tę zaletę, że łatwo się rozpuszcza i szybko skutkuje, a tę wadę, że łatwo go z ziemi deszcze wypłukują. To też używać saletry trzeba oględnie i ostrożnie, wysiewając bezpośrednio przed siewem lub sadzeniem, częściowo już w czasie wzrostu. Najlepiej dawkę potrzebną podzielić na 2 – 3 porcje i w pewnych odstępach czasu wysiewać za suchej pogody. Na glebach cięższych saletra lepiej opłaca się niż na lekkich.

Saletra wapienna (t. zw. norweska). Od saletry chilijskiej różni się tym, że zawiera w swym składzie wapno. Ponieważ w działaniu swoim, jeśli chodzi o azot, saletrze chilijskiej nie ustępuje, a obecność wapna ma znaczenie dodatnie, przeto z najlepszym skutkiem może saletrę chilijską zastępować. Od saletry chilijskiej jest cokolwiek droższa, gdyż jest produktem sztucznym, a nie naturalnym.

Saletra amonowa. Jest ona produktem krajowym, wyrabianym w Chorzowie. W działaniu nie ustępuje saletrze chilijskiej, a jest trwalszą i nie tak łatwo z ziemi bywa wypłukiwana. Używa się jej tak samo, jak saletry chilijskiej.

Saletry stosuje się pod wszelkie trawiaste i zielne – pod drzewa i krzewy w wyjątkowych razach.

 

Comments
  1. Reklama

    To Cię zainteresuje:

    Najlepsza sala weselna na Śląsku
    tłumacz niemieckiego poznań
    odgrzybianie klimatyzacji wrocław
    odpylacze filtracyjne
    odstraszacze ptaków
    odstraszanie gołębi
    Odtruwanie Warszawa
    odwierty do pomp ciepła
    odwierty pod pompy ciepła
    odzież dziewczęca sklep internetowy