Nawozy azotowe cz. 3

Nitrofos. Jest to tzw. saletra chorzewska, gdyż w Chorzowie jest wyrabiana. W działaniu swym zachowuje się częściowo jak każda inna saletra, tj. „pędzi” rośliny, częściowo jak saletra amonowa, tj. daje zapas azotu powolniej działający. Nazwę swą otrzymała od jednoczesnej zawartości fosforu, który tu jednak większej roli nie odgrywa. Nitrofos w ogrodnictwie zwłaszcza zasługuje na polecenie tak pod warzywa, jak pod krzewy i drzewa owocowe.

Siarczan amonowy – produkt krajowy. Różni się od saletr tern, że w działaniu jest powolniejszy i w ziemi utrzymuje się dobrze. Zwłaszcza nadaje się na gleby niezbyt ciężkie. Unikać należy soli amonowych na grunta kwaśne, gdyż powoduje jeszcze większe ich zakwaszenie oraz na grunta wapienne lub świeżo wapnowane, na tych bowiem traci dużo swego azotu. Używać go można pod wszelkie rośliny, zarówno zielne, jak drzewiaste; pod drzewa owocowe jest nawozem azotowym znakomitym. Najskuteczniejszą jest w lata tzw. przekropne, tj. wilgotne.

Azotniak. Jest nawozem krajowym, wyrabianym w Chorzowie. Należy do nawozów wolniej działających niż saletry, dla tego też do stosowania pogłów nie t. j. w czasie wegetacji, mniej się nadaje, tym bardziej że użyty nieostrożnie uszkadza liście i łodygi. Posypowe można by go stosować jedynie pod drzewa i krzewy. Najczęściej używa go się jako nawóz zapasowy, a więc przed siewem lub sadzeniem. Nadaje się na wszelkie gleby z wyjątkiem kwaśnych i torfowych, tu bowiem rozkłada się w kierunku niepożądanym, wskutek czego powstają szkodliwe dla roślin związki przejściowe. Przy użyciu należy baczyć, by był dokładnie z ziemią wymieszany, od tego w dużej mierze zależy jego skuteczność.

To Cię zainteresuje:

– wykrawanie stali
– wywóz mebli warszawa