Nawozy zielone cz. 1

Pod nawozami zielonymi rozumiemy sposób nawożenia, polegający na stosowania w celach użyźniających uprawy pewnych roślin.

Rośliny te bądź sprzątamy i następnie ziemię przeorujemy, bądź też doprowadzamy je do osadzenia nasion i wtedy przyorujemy w całości. Roślinami do tego celu najodpowiedniejszymi są rośliny motylkowe (łubin, seradella, groch itp.) Własności użyźniające tych roślin polegają na tym, że posiadają one zdolność gromadzenia w sobie azotu, a to dzięki temu, że karmią się one nie tylko azotem zawartym w ziemi (jak to czynią wszystkie rośliny), lecz pobierają go również z powietrza (co w stosunku do innych roślin jest osobliwością).

Jeśli roślinę nawozową sprzątamy, wtedy użyźniająca rola ogranicza się wyłącznie do nagromadzonego w jej częściach podziemnych azotu.

Jeśli przyorywujemy ją w całej masie, wtedy nie tylko wzbogacamy rolę w azot, ale jednocześnie wprowadzamy pod postacią zielonej masy materiał, który, rozkładając się w ziemi, tworzy próchnicę, tak niezbędną do wytworzenia dobrych fizycznych własności gleby.

Nawożenie takie zwłaszcza wskazanym jest na glebach lżejszych. Nawet bardzo liche gleby piaszczyste można tą droga doprowadzić do niezłej kultury.