Nawozy zielone cz. 1

Pod nawozami zielonymi rozumiemy sposób nawożenia, polegający na stosowania w celach użyźniających uprawy pewnych roślin.

Rośliny te bądź sprzątamy i następnie ziemię przeorujemy, bądź też doprowadzamy je do osadzenia nasion i wtedy przyorujemy w całości. Roślinami do tego celu najodpowiedniejszymi są rośliny motylkowe (łubin, seradella, groch itp.) Własności użyźniające tych roślin polegają na tym, że posiadają one zdolność gromadzenia w sobie azotu, a to dzięki temu, że karmią się one nie tylko azotem zawartym w ziemi (jak to czynią wszystkie rośliny), lecz pobierają go również z powietrza (co w stosunku do innych roślin jest osobliwością).

Jeśli roślinę nawozową sprzątamy, wtedy użyźniająca rola ogranicza się wyłącznie do nagromadzonego w jej częściach podziemnych azotu.

Jeśli przyorywujemy ją w całej masie, wtedy nie tylko wzbogacamy rolę w azot, ale jednocześnie wprowadzamy pod postacią zielonej masy materiał, który, rozkładając się w ziemi, tworzy próchnicę, tak niezbędną do wytworzenia dobrych fizycznych własności gleby.

Nawożenie takie zwłaszcza wskazanym jest na glebach lżejszych. Nawet bardzo liche gleby piaszczyste można tą droga doprowadzić do niezłej kultury.

 

Comments
  1. Reklama

    To Cię zainteresuje:

    płyty niezapalne
    pakiet opieki medycznej
    pakowarka próżniowa
    palety przemysłowe
    pałace na sprzedaż
    pałki perkusyjne
    panele LVT
    panele podłogowe sklep online
    panele podłogowe warszawa
    panele szklane Warszawa